Fotopolymerplåt tryckt med Akua Intaglio tryckfärg.

akuaintaglio1

Akua Intaglio är en amerikansk tryckfärg från Rostow & Jung. På deras hemsida finns exempel på grafiska blad tryckta med färgen och den innehåller även en del råd om hur färgen skall appliceras, tvättas av, o.s.v.  Adress http://www.akuainks.com

akuaintaglio2

Som antyds av namnet är färgen tvättbar med vatten. Den feta färgen kräver naturligtvis också en fettlösare, vanligt diskmedel duger bra till detta ändamål.

Sålunda när plåten är färdigtryckt och skall tvättas ur:

  1.  sätt på rinnande ljummet vatten,
  2.  sprid en rejäl dos diskmedel över plåten,
  3.  fördela diskmedlet över plåten med handen, ta lite ljummet vatten på och jobba runt så att diskmedlet löser färgen, Handrengöring fungerar ypperligt vill ni inte använda denna metod  bruka då en mjuk pensel eller borste.
    Använd ej diskborstar de är alldeles för grova och stela.
  4.  spola av plåten under det rinnande ljumma vattnet agitera med hand eller borste.

Glasskivor och andra plana glatta material som skall rengöras, använd såplösning 1:10 som sprutas över med blomsterspruta torka med papper

Vi har köpt Akua intaglo färgerna från IB Wahlström i Stockholm, www.ibwahlstrom.se

Produktbeskrivning i IB Wahlströms katalog

Produktbeskrivning
Akua Intaglio-vattenlöslig koppartrycksfärg En starkt pigmenterad färg för tryckning på torrt eller lätt fuktat papper. Inga lösningsmedel behövs och rengöring sker med vatten och vanligt diskmedel! När färgen torkat är den helt vattenfast. Torkningen tar dock lång tid, så arbetet kan göras i lugn takt. Färgens konsistens ändras genom kylning eller värmning vilket ger en styvare respektive lösare färg. Finns i 12 kulörer samt transparentmassa i plastburk 300ml.

Till skillnad från konventionella  tryckfärger så behöver inte värmehäll nyttjas vid påläggning av färgen. Generellt är denna lös eller mycket lös vilket inte medför några större problem vid tryckning av polymerplåt. De försök vi gjort hittills gäller företrädesvis polymerplåt.

Rör först färgen i burken, då denna skiktar sig vid lagring, även kortvarig sådan. Riv sedan färgen väl på glasskiva, för på färgen på plåten med gummispackel i ett tunt lager.

Torka därefter ur plåten med mjuk tarlatantrasa. VIKTIGT: Jobba med mjuk tarlatan, torka med lätta tag, eftertorka med telefonkatalogspapper. Akua Intaglio-färgen är extremt lätt att torka upp från plåten så det är av största vikt att hela tiden kolla förloppet så att inte för mycket färg avlägsnas.

Bäst resultat vid tryckning ger ett lätt fuktat papper. Tillverkaren menar att det också går utmärkt att trycka på torra papper, vår erfarenhet visar att så inte är fallet utan att man tapper rejält i ton vid djuptryck. Valsade toner på plåt går naturligtvis att trycka även på ofuktat papper.

Till skillnad mot annan vattenbaserad färg torkar Akua Intaglio mycket sakta, risken att den skall torka under tryckning är obefintlig. Färg som ligger på färgrivningsskivan kan ligga dagar i sträck utan att torka eller skinna sig. Efter tryckning är det lämpligt att torka tryckarket i en stack mellan två makulaturpapper. Detta tar ett till två dygn.

När färgen torkat är den resistent mot vatten, övermålningsbar med akryl eller akvarellfärg, det går också bra att efterbearbeta med färgpennor och kritor.

akuaintaglio5

Dunge fotopolymer Akua Intaglio Rolf Gustafsson

Tips vid tryckning av fotopolymerplåt:

akuaintaglio6

Använd dig av en magnetskiva med handtag under plåten så att du slipper hålla i plåtens kanter. Polymerplåten har ju en undersida av metall som gör att den fäster mot ett magnetmaterial.  Ett mindre antal färdiga sådana skivor finns i verkstaden. De vi har gjort är av 6 mm mdf-board med ett enkelt trähandtag under och magnetmatta på ovansidan. Magnetplattan bör vara ca två cm kortare i respektive riktning än plåten så att det är lätt att rengöra kanterna på plåten.

Gör ett underlägg av polyesterfilm att placeras på tryckbordet så att det är lätt att passa in plåt och tryckpapper. Skär till en lagom stor bit polyesterfilm i förhållande till de pappersstorlekar du vill använda, rita därefter upp papperets ytterkanter med Cd-penna. Efter detta placeras tryckplåten in i denna kvadrat eller rektangel på det sätt som önskas, markera med Cd-penna. Nu har du en mall som säkerställer att papper och plåt har ett önskat förhållande vid tryckning. Kom ihåg att vända mallens ritade streck ner mot tryckbordet så att du kan rengöra mallen mellan tryckningarna om så är nödvändigt utan att markeringarna tvättas bort.

Vid flerfärgstryck använd dig av magnetvinkeln som sitter vid sidan om veven på koppartryckspressen.  Gör så här: Använd ditt polyesterfilmsunderlägg tryck den första plåten men låt den sista delen av papperet sitta fastklämt under tryckvalsen.

Lyft upp papperet, låt det hänga i en klämma, placera linjalen enligt nedan ta sedan bort plåten och ersätt den sedan med nästa, placera in denna försiktigt mot linjalen därefter avlägsnas linjalen. Häng tillbaka den på pressen och tryck plåten. Upprepa detta moment om du vill trycka fler färger.

KONSTNÄRERNAS KOLLEKTIVVERKSTAD VÄRMLAND