Manual för litografi från sten

 LITO1 LITO2 LITO3 

Litografi är en plantrycksmetod som bygger på att fett och vatten stöter bort varandra. Det är också den metod som förlitar sig mest till kemin och det är därför lätt att få fel som kräver en del huvudbry att åtgärda. Å andra sidan torde det vara en utav de mest direkta metoderna att utföra grafik på, då det bara är att rita med fet krita eller måla med tusch på stenen. Nåväl det finns vissa initial- svårigheter men sen kan man bli rikligt belönadSlipa stenar:
Vi har ett antal stenar till utlåning, det enda som krävs är försiktighet och slipning.
Vät stenen med vatten, låt vattnet ligga någon minut så att stenen är väl fuktad.
Strö sedan karborundum över stenen, slipa sedan med levegator eller ungefärligt lika stor sten. Att slipa i åttor är en klassiker följ dessutom emellan kanterna. Om du använder två stenar byt plats på dem vid ett par tillfällen. Överst blir underst och vice versa. Fortsätt
slipa till allt fett och gammal färg försvunnit. Spola av stenen och låt torka.Syra ut stenen med Alun. Häll på lösningen och låt den ligga tills den mjölkar sig d.v.s. vätskan blir vit när du agiterar den. Spola av med vatten, stenen är nu fri från fett. Ta Agum O på en svamp och gummera kanterna på stenen, minst 5 cm men gärna mer. Fläkta stenen torr. Nu är stenen klar för konstnärlig bearbetning, kritor, tusch. Tänk på att stenen är extremt känslig för fett, lägg inte handflatan på den medan du tecknar, lägg ett skyddspapper emellan. Grafikpolisen ser dig.När teckningen är klar: Talka stenen lätt.
Gummera stenen med Agum Z. Gnid försktigt gummilösningen över stenen tills den är nästan torr. Låt stenen lufttorka
Gummera nu med Agum O och tvätta i den blöta gummilösningen bort teckningen med lacknafta eller terpentin med en trasa.
Torka bort överflödigt lösningsmedel och häll en skvätt Cornelin på stenen. Sprid Cornelinet i ett jämnt tunt skikt över teckningen.
Tvätta därefter stenen med svamp och vatten. Cornelinet fastnar i de tecknade partierna och utgör en mycket god grund för den färg vi
i nästa avsnitt skall påföra.

Alla bilder gjorda på sten skall nu valsas in med svart Pennfärg detta gäller även om du t.ex. vill trycka stenen i gult eller rött.
Pennfärg alltså och lädervals. Observera att lädervalsen endast får användas till Pennfärg och att den absolut inte får tvättas med lösningsmedel. Efter användandet rullas den in i plastfilm och hänges tillbaka på sin plats i valsstället.

Nu till själva invalsningen: fukta stenen med vatten valsa in den med pennfärg var i detta skede försiktig så att inte för mycket färg valsas in på stenen utan att alla delar av teckningen framträder. Gör ett första provtryck. I detta skede är det bara bra om trycket ser lite blekt ut. Valsa in färg, tryck ett andra provtryck var speciellt vaksam så att de mörkaste tonerna  i bilden blir helt svarta. Efter ca. 5 tryck bör stenen vara mättad på ett bra sätt.

Nu utföres en andra etsning med Agum Z och stenen är därefter färdig för upplagetryck.


LITO5
KKV/Värmland 2014